Erteleme Sorunuyla Nasıl Başa Çıkarım?

“Biraz sonra”, “yarın yaparım”, “acelesi yok”, “daha vakit var”

Birçok insan bazı işlerini veya görevlerini zaman zaman erteler, ancak bazı insanlarda bu durum iş ve ilişkilerini olumsuz etkileyecek boyutlara varır.

Sürekli erteleme “hastalığı” bir çok bireyin hayatını olumsuz yönde etkiliyor ve çözümsüz kalması iş ve özel hayatlarında, sosyal ilişkilerinde oldukça büyük sorunlar yaşamalarına neden oluyor.

Eğitim Detaylarına Göz At

2-6 Yaş Çocukları ve Cinsellik

Bu seminerde çocuklara cinselliğin nasıl doğru şekilde anlatılması gerektiği, karşı cins ile alakalı fiziksel farklılıklarının aktarılması, ‘ayıp’ olgusunun çocuğa nasıl verilmesi gerektiği, çocuklardan gelen soruları nasıl cevaplayacağımız, çocukları cinsel istismardan nasıl koruyabileceğimiz ve bilinçlendireceğimiz konuları aileler ve eğitmenler ile tartışılacaktır.

Aile – Çocuk ve Oyun

Çocuklarla oynanan oyunların çocuk gelişimi üzerindeki pozitif etkileri ve TV, telefon, tablet gibi aletlerin çocuk gelişimi üzerindeki negatif etkilerini tartışacağız. Ailelerin çocukları ile, çocukların diğer çocuklar ile oynadıkları oyunlarda sosyalleşmeleri ve gelişimleri ile ilgili konuları tartışacağız ve ailenin çocukları ile geçirdikleri kaliteli zamanın önemi üzerinde duracağız.

Çocuk ve Korkularla Başa Çıkabilme

Zaman zaman, çocuklarımızda meydana gelen korkuların ortaya çıkması, nedenleri, korku ve kaygı arasındaki bağ, fobiler gibi konular ile nasıl başa çıkacağımız ve çocuğun duygusunu kabul edip nasıl tepkiler vermemiz gerektiğini konuşacağız.

Zor Durumları Ele Almak

Bu seminerde, her çocukta zaman zaman görülebilen karşı gelme, aşırı öfke, dürtüsellik, mükemmeliyetçilik, aşırı hırs, aşırı duygusallık gibi durumların nasıl ele alınacağı, bu durumlar ile karşılaşan anne babaların çocuklarına karşı nasıl bir yaklaşım içerisinde olmaları gerektiği ve ne zaman bir profesyonelden yardım alınması gerektiği tartışılacaktır.

Dikkat Eksikliği Nedir, Ne Değildir?

Günümüzde birçok çocuk ve ergen gereksiz yere dikkat eksikliği tanısı alırken, gerçekten bu sorunu yaşayan çok sayıda çocuk ise gözden kaçmaktadır. Bu seminerde, dikkat kavramı, dikkatin bileşenleri, dikkat/zeka ilişkisi, dikkatin nasıl ölçülmesi gerektiği, ölçümlerde sık karşılaşılan hatalar/eksiklikler, ölçümlerin ne anlama geldiği, dikkat eksikliğinin tanımı ve tanınma yöntemleri, dikkat sorunlarının varlığında neler yapılabileceği tartışılacaktır.

Küçük Çocuklarla Nasıl Mutlu ve Rahat Bir Yaşam Sürülür?

3-6 yaş arası çocukları olan ailelere çocuk gelişimi, normal ve anormal davranışlar, sınır koyma yöntemleri, davranış kontrolü ile ilgili olarak psikoeğitim verilecek ve deneyimleri interaktif şekilde paylaşılacak ve rehberlik sunulacaktır. 1. Hafta sonunda ailelere “ödevler” verilecek, 2. Hafta uygulamalar gözden geçirilecek ve düzeltilecektir.

Daha İyi Arkadaşlık Kurmak

Bu seminerde, anne babaların çocuklarına gruplara daha kolay katılma, sohbeti sürdürme, diğer insanların duygularını daha iyi anlama, iyi bir arkadaş grubu edinme, dedikodu, zorbalık ve diğer durumlarla başa çıkma konularında nasıl destek olabilecekleri ele alınacaktır.

Otizm Spektrum Bozukluğu Uygulamalı Aile Eğitim ve Paylaşım Grupları Seminer Programı

Amacımız; OSB yakını olan ailelerin BOZUKLUĞUN DOĞASI, TEDAVİ YÖNTEMLERİ, SIK KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR (DAVRANIŞ SORUNLARI, SALDIRGANLIK vs) ile ilgili olarak psikoeğitimi ve deneyimlerinin interaktif şekilde paylaşılmasının sağlanması.

Eğitmenler:

Prof Dr. Özgür Öner – Çocuk ve Erge Psikiyatristi

Serpil Çınar Çora – Uzman Klinik Psikolog

Seminer Programı

1. Gün

1. Oturum

Saat: 10:00 – 12:00 
  • Genel hatları ile OSB’yi tanıyalım. OSB Nedir? Esas ve ek belirtileri nelerdir? Sebebi nedir?
  • Tanı nasıl konulur?
  • Ana tedavi seçenekleri nelerdir?
Ara : 12:00 – 13:00

2. Oturum

Saat: 12:00 – 15:00
  • OSB ile yaşamak. Damgalama ile nasıl mücadele deriz?
  • Tanıyı kabullenme ve başa çıkma becerileri nasıl kazanılır?
  • Ailelerin yaşadıkları sorunlar nelerdir?
  • OSB’de ilaç tedavisi kullanılır mı? Diğer tedaviler ve bilimsel olmayan tedavi girişimleri nelerdir?

2. Gün

1. Oturum

Saat: 10:00 – 12:00 
  • OSB’de davranış yönetimi nasıl olmalıdır? Öfke, saldırganlık ve aşırı hareketlilikle nasıl başa çıkarız?
  • OSB’de diğer sorunlar: Kaygı,depresyon, gastrointestinal sorunlar, uyku sorunları.
  • Okul dönemi sorunları nelerdir? Okul sorunları ile ilgili vaka çalışmaları.
  • Okula başlayacak spektrum içerisindeki çocuğumuza ‘Gölge Öğretmen’ bulurken nelere dikkat etmeliyiz?
Ara : 12:00 – 13:00

2. Oturum

Saat: 12.00 – 15.00 
  • Genel gözden geçirme, katılımcıların deneyimlerinden yola çıkarak olayları değerlendirme.
  • Farklı vaka çalışmaları.

Seminerimiz 2 gün toplam 10 saat sürecektir.